Toen er in 1839 voor het eerst “per ongeluk” plastic werd gemaakt, wist niemand nog dat het de wereld zoals we het nu kennen enorm zou gaan veranderen. De komst van plastic heeft namelijk een enorme impact gehad om ons leven, plastic kan gezien worden als een vloek of een zegen. Plastic wordt onder andere gemaakt van olie onder een hoge druk met veel warmte. Tegenwoordig wordt plastic gebruikt voor bijna alles wat wij gebruiken zoals kleding, auto’s, verpakkingen en geneeskunde. De reden dat plastic zo populair is, komt door de eigenschappen van plastic:

  • Plastic is ontzettend sterk
  • Makkelijk te vervormen onder hitte
  • Plastic weegt niet veel
  • Plastic is goedkoop
  • Het duurt erg lang voordat het afgebroken is

Vooral het laatste punt maakt plastic een vloek evenals een zegen. Want wanneer plastic niet goed wordt verwerkt of gerecycled, kan het in de natuur terecht komen met alle nadelen van dien.

Nadelen van zwerfplastic

Zeeleven
Elke minuut komt er een massa plastic ter grootte van een vuilniswagen in onze oceaan terecht. Dit plastic is een grote bedreiging voor al het leven in de oceaan en treft meer dan 600 vissoorten.

Gezondheid
Plastic vervuiling heeft niet allen een negatieve impact op de natuur. Het brengt ook giftige verontreinigende stoffen en microplastics in de voedselketen. Gemiddeld eten we een creditcard (5 gram) aan plastic per week. Dit kan zorgen voor ziektes als kanker en infectieziekten.

Economie
Onderzoek van onder andere Deloitte toont aan dat de kosten van plasticvervuiling in de zee worden geschat op 6-19 miljard dollar. Een hoop geld wat ook voor andere initiatieven kan worden gebruikt.

Afbreektijd

Dat afval van aluminium en plastic pas na een lange tijd door de natuur worden afgebroken is vast niet nieuw voor jou. Maar de tijd dat het daadwerkelijk kan duren voordat producten volledig worden afgebroken kan erg schokkend zijn.

Plastic tas:   20 jaar
Plastic wegwerpbeker:   30 jaar
Plastic rietje:   200 jaar
6-pack met plastic ringen:   400 jaar
Plastic flesje:   450 jaar
Koffiecup:   500 jaar
Plastic bekertje:   450 jaar
Wegwerpluier:   500 jaar
Plastic tandenborstel:   500 jaar

(Bron: WWF)

Oplossingen

Als we met elkaar niet iets doen aan dit plastic probleem kunnen onze oceanen in 2050 meer plastic bevatten dan vissen. Dit zou enorme impact hebben op onze natuur en gezondheid. Gelukkig zijn er partijen als de ocean cleanup die actief plastic uit de oceaan verwijderen. Maar wanneer de toevoer van plastic naar de oceaan door blijft gaan wordt het probleem nooit opgelost. We moeten er met z’n alle voor zorgen dat we wereldwijd minder plastic gaan gebruiken en dat we minder vervuilen. Met name “single use plastic” is een groot probleem. Jij kan zelf al impact maken door plastic wat jij in de natuur ziet liggen te verwijderen en zelf meer herbruikbaar plastic of ander materiaal te gebruiken. Zo kunnen we met zijn alle een steentje bijdragen aan de oplossing van dit grote probleem.

Wat doet Shark Attack the Game?

Wij hebben een gezelschapsspel ontwikkeld waarmee we zorgen voor de bewustwording van het probleem. Het is een kaartspel met een dobbelsteen wat je met vrienden en familie kunt spelen. Per verkocht spel verwijderen wij direct een halve kilo plastic uit de natuur.

Verder werken wij lokaal en internationaal aan de bewustwording van het probleem en het belang van een gezonde oceaan. Ook organiseren we cleanup acties waarmee we direct plastic uit de natuur verwijderen met bedrijven of personen. Want plastic is vooral een grote zegen, en als we samenwerken minder een vloek!

Steun onze missie en bestel nu het spel: Shark Attack the Game